Stervende merels graag melden

Er worden dit jaar opnieuw veel dode merels gevonden. Volgens het Vogeltrekstation van het NIOO is er net als in 2016 sprake van een uitbraak van het voor vogels vaak dodelijke usutuvirus. Onlnags meldde een bewoner in Oosterduinen te hebben gezien hoe ene merel op een vreemde manier voor zijn ogen doodging. Heeft u zoiets ook gezien? Meld het dan: https://nioo.knaw.nl/nl/news/usutuvirus-ook-dit-jaar-veel-dode-merels-gemeld

Begin april al werd in Nederland opnieuw activiteit vastgesteld van het usutuvirus, door surveillance van zowel levende als dode merels. Er was toen ook al een lichte toename te zien in het aantal door burgers gemelde dode merels ten opzichte van de voorgaande weken.

Waar zijn ze?

De surveillance van levende vogels wordt uitgevoerd door het Vogeltrekstation samen met Erasmus MC. In de periode van eind april t/m juni werd onder levende merels doorlopend activiteit vastgesteld van het usutuvirus. Eind juni nam ook het aantal meldingen van dode merels duidelijk toe. En vaker dan eerst werd daarbij aangegeven dat er binnen een kort tijdsbestek meerdere dode merels waren gevonden. Nu, in de nazomer, worden er nog altijd zieke en dode merels gemeld, zegt het hoofd van het Vogeltrekstation, Henk van der Jeugd.

“In de nazomer zien we altijd minder merels. Ze vervangen hun veren en zoeken dan een rustige plek op uit het zicht van mensen. Na een tijdje verschijnen ze weer. Maar op dit moment is de vrijwel totale afwezigheid van merels echter wel erg opvallend.” Volgens Van der Jeugd zal meer onderzoek de komende weken duidelijk moeten maken “of zich stilaan een ramp aan het voltrekken is in de merelpopulatie.”

Symptomen

Tussen eind juni en 20 juli heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) samen met Erasmus MC zeven dode merels onderzocht op de mogelijke doodsoorzaak. Bij zes van de zeven werd het usutuvirus aangetoond. Op basis hiervan – in combinatie met de ervaring uit 2016, het toegenomen aantal meldingen van zieke merels en de toename in merelsterftemeldingen – denkt het Vogeltrekstation dat dit opnieuw een usutuvirus uitbraak is.

Bij een besmetting met het usutuvirus kunnen de volgende symptomen worden waargenomen:

Algehele malaise
Sloomheid‘
‘Bol’ zitten
Niet meer drinken
Naar adem happen
Spierzwakte (bijv. niet meer opvliegen/alleen nog maar laag blijven en meteen weer gaan zitten)
Vleugels/kop laten hangen
Evenwichtsstoornissen
Welke symptomen een vogel exact vertoont, hangt af van welk orgaan is aangetast (hart, hersenen, perifere zenuwen). Omdat dit beeld ook past bij andere ziekten, kan op basis van de ziekteverschijnselen alleen geen uitspraak worden gedaan of de vogel besmet is met het usutuvirus.

Zelf melden

Je kunt de vondst van een dode vogel melden bij Sovon Vogelonderzoek Nederland of op de website van DWHC,via de link Meld hier uw dode dier. Zie https://nioo.knaw.nl/nl/news/usutuvirus-ook-dit-jaar-veel-dode-merels-gemeld

1 reactie

 1. Jarenlang heb ik een band opgebouwd met een aantal merels in mijn voor-/achtertuin. Dwz ze zijn tam en
  komen als ik ze roep. De laatste week zat mijn voortuin-merel steeds bol te zitten en slapen bij de voordeur.
  Ik kon gewoon naast hem zitten. Ik dacht dat ik een kleine vooruitgang zag in zijn gezondheid maar sinds eer-
  gisteren heb ik hem niet meer gezien en hij reageert niet op mijn roep. Vandaag zag ik dat mijn achtertuin-
  vrouwtjesmerel dezelde symptomen vertoont en ik vrees dat het misschien om het bevreesde merelvirus gaat
  en dat ze elkaar gaan besmetten. Kunnen zij dit overleven of loopt dit voor hun fataal af? Hoe kan men/ik hun
  helpen? Als dit eventueel wel om het merelvirus gaat wil ik het bij deze melden:-) Uitgeest, Noord-Holland.
  Graag een reactie van u. Dank u. Mvgr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© 2020 Website oosterduinen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑