Observaties van een lid: Positieve flow in Oosterduinen

Weliswaar wordt er nog steeds met enige regelmaat grofvuil gedumpt bij de containers van Oosterduinen, maar de afgelopen maanden was er een positieve flow waarneembaar in het bos. Ik vergeet dus het dumpen en denk terug aan andere dingen die ik heb ervaren.

Het valt op dat er weer met regelmaat vakantiehuisjes worden verkocht aan mensen, die willen investeren in hun persoonlijke recreatie. Dat is te zien aan (soms) flinke verbouwingen of zelfs complete nieuwbouw. Oude en verwaarloosde huisjes gaan dan tegen de vlakte en hoewel dit ook een zekere tragiek heeft is het goed voor het bos. Bouwvallige huisjes zijn ‘geen gezicht’ en stralen iets uit dat wij niet willen (zie de Vijf Idealen van Oosterduinen in de Toekomstvisie). Of hierbij het voorzichtige vooruitzicht van een mogelijkheid tot permanente bewoning een rol speelt is niet te bewijzen. Evenmin of de oplevende economie ermee heeft te maken. Maakt ook niet zoveel uit voor het effect. Het is prettig dat mensen willen investeren in Oosterduinen.

Wie een wandeling maakt door Oosterduinen zal het bovenstaande herkennen, maar tevens zal men af en toe met de ogen knipperen. Op sommige kavels is de kettingzaag gehanteerd. Dan is een kavel opeens zonnig geworden, maar er zijn twee vragen die dan in je opkomen: (a) Is dit met een vergunning gebeurd? Een (b) als iedereen dit zou doen, dan recreëren we straks op een zandvlakte. Ik hoop dat de meeste eigenaren het bos (en de schaduw) zullen respecteren.

Tenslotte de zomer: wat was het een genoegen om in het bos te zijn tijdens de vakantieperiode. Kinderstemmen galmden in het groen, paardenhoeven ploften op de zandpaden en er werd door jong en oud genoten van de buitenlucht. In Norg waren activiteiten met een hoog ‘vakantiegevoel-gehalte’. Persoonlijk heb ik met mijn kleinzoon van zes jaar voor het eerst het Struin- en Duinpad rond de Norgerberg gelopen. Daarna een ijsje en wat drinken. En even spelen in de speeltuin van de camping. Later (zonder kleinkinderen) hebben we weer eens een rondje gelopen over de Natuurcamping Langeloërduinen. De ideale camping met ruimte en respect voor de natuur. Een ommetje waard. En dan via de Langeloërduinen terug om ook daar de positieve flow, zoals boven beschreven, waar te nemen. Als het schemerig wordt hoor je in het bos bij de huisjes nog stemmen en zodra de vleermuizen gaan jagen wordt het stiller. Dan zie je gezellige lichtjes in de huisjes in het groen. Het gevoel van Oosterduinen.

Bij het krieken van de dag kijk ik op naar de groene dennen, die afsteken tegen de strakblauwe lucht. Ik denk aan Zuid-Frankrijk, waar ik helemaal niet hoef te zijn. Ik stap op de fiets om broodjes te halen in het dorp. Ik ga niet op reis, Oosterduinen is genoeg.

Hein Bloemink

1 reactie

 1. Hans van der Biezen

  29 augustus 2018 at 10:21

  Hein,
  Dit is een hele mooie omschrijving van ons Mooie BOS, zo beleef ik het hier elke dag.
  Nu ik gehoorcorrecties heb, hoor ik plotseling veel meer vogeltjes fluiten en zelfs de muisjes ritselen in de houtwalletjes. Wat heb ik het toch getroffen om te mogen verblijven in een bos met zoveel natuurelementen.
  Regelmatig zie ik diverse dieren zoals eekhoorntjes, konijntjes, muizen, hazelwormen(bruin of zwart) en vogels van klein het winterkoninkje en groot tot Buizerds aan toe.
  Ik voel me een hoofdprijs winnaar in ons mooie BOS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© 2021 Website oosterduinen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑