In Oosterduinen zijn we allemaal een soort boswachter op microniveau. Het is prettig om tips te ontvangen om van ons bosperceel iets moois te maken (en houden). Hieronder de eerste tip in een (hopelijk) lange reeks.

DE TOEKOMST BEGINT NU

Het is weer tijd voor nieuwe bosaanplant. Wie nu aanplant behoudt daarmee de Oosterduinen voor de toekomst. Want al onze percelen samen maken het bos. Al klinkt ‘de toekomst’ ver weg, ook de komende jaren kunnen we al plezier hebben van meer privacy, door de struiklaag van het bos weer aan te vullen.
Elk perceel kan weer iets meer bos worden (of blijven) door nieuwe aanplant van esdoorn, spar, den, eik, berk, beuk of kastanje. Naast de bomen kan ook de struiklaag best wat gebruiken aan hazelaar, meidoorn, vlierbes, hulst, vuilboom of krentenboom. Dit alles hoort echt in het Drentse bos thuis. Geef de aanplant wat extra potaarde mee, zodat het de (voorspelde) droge zomers ook beter aan kan. Dat we allemaal genieten van de bomen, de rust en alle dieren die we hier kunnen treffen, hoeft eigenlijk niet meer benoemd. Maar er is nog meer voordeel te behalen. Bossen zijn een vorm van bovengrondse CO² opslag en meteen de longen van de wereld. Dat je aan verduurzaming bij kan dragen geeft een heel goed gevoel.