vrijdag 12 april 2019

Nieuws:

Pleidooi voor glasvezel (door een bewoner van Oosterduinen, april 2019)

Een eigenaar van een huis in het bos heeft goede argumenten om glasvezel te wensen in het bos. Zijn brief is helder en daarom informatief. We plaatsen de brief integraal hieronder.

 

Brief van een bewoner van Oosterduinen (april 2019)

Glasvezel aansluiting geeft woning meerwaarde

Glasvezel internet blijkt een must-have voor potentiële huizenkopers. Makelaars zien dit terug bij hun klanten. Huizen zonder glasvezel internet blijken minder interesse te wekken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat glasvezel internet de woningwaarde kan laten stijgen met 3 procent. Verhuizen.com bracht de aanleiding hiervoor in kaart. De stijging van 3 procent komt uit een onderzoek van de Universiteit van Colorado. Zij vergeleken 525.000 woningverkopen tussen 2011 en 2013 over het type beschikbare internet. Uit de resultaten kwam naar voren dat glasvezel internet een woning met een waarde van €160.000 kan laten stijgen met €5000. De onderzoekers zagen dat de impact van internet snelheid op woningverkopen vooral van invloed was in landelijke gebieden, waar internetsnelheden vaak kunnen schommelen.

Een verklaring voor deze meerwaarde aan een woning is het feit dat internet centraal staat in het werk- en privéleven van mensen, aldus verhuizen.com. Huizen met langzaam internet zullen de bewoners een stap achteruit zetten. Het is een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven. Het nieuwe werken koppelt het werken meer los van tijd en plaats en eist dan wel dat men goed  en snel kan werken. Waar men vroeger ook prima offline kon werken neemt het web based werken met office 365 en andere SAAS toepassingen snel toe. Daarbij wordt steeds meer gewerkt op basis van Unified communications & user collaboration and sharing. Dat houdt in dat men vanaf verschillende locaties in de wereld tegelijkertijd samen werkt in het zelfde document en daarover op datzelfde moment in gesprek is. (Zie de mogelijkheden van Teams en andere pakketten).

Dit kan onder de voorwaarde van een snelle datacommunicatie. Glasvezel biedt die mogelijkheid. Als en zodra we in ons huis over glasvezel beschikken zal ik veel meer daar kunnen werken. Onze huidige internet verbinding is te traag en ook mijn 4G heeft tussen de bomen niet genoeg snelheid. Overigens werkt mijn 4G in de stad prima. 5G komt er aan. Het zal veel meer capaciteit hebben dan 4G toch is glasvezel in de buiten gebieden te prefereren boven 4G en 5G.

Glasvezel heeft één groot voordeel boven 4G: de uploadsnelheid. Bij 5G zal dat nog weer veel beter zijn alleen is de verwachting dat de dekkingsgraad van 5G klein gaat zijn en meestal zal overlappen met glasvezelgebieden (lees: stedelijke gebieden). De verwachting is dat voor de komende jaren of langer 5G geen oplossing zal bieden voor Norg.

Aan de andere kant zal de overheidssubsidie voor glasvezel gaan opdrogen want voor de meeste burgers (lees zij die wonen in dichtbevolkte gebieden) is 5G wel een goed alternatief. Dus nu we nog mee kunnen liften op subsidies voor glasvezel moeten we dat beslist doen. Dit is mogelijk een laatste kans.

Vriendelijke  groet,

Gertjan Dorlas

 

1 reactie

Anneleen & Klaas zegt:

Aangezien de aanmeldingen voor glasvezel in Oosterduinen, ondanks alle promotieactiviteiten, achterblijven kan men hieruit opmaken dat er (ook) andere waarden leven:
* Mensen verblijven hier wellicht juist om meer in de rust te zijn en minder aangetrokken/ opgeslokt te worden door het interactieve leven. Dit zou zomaar de echte meerwaarde kunnen zijn van een huisje in dit soort gebieden.
* Voor wie wel internet gebruikt: Dat kan nu al via telefoonlijn en kabelnetwerk, beide netwerken zijn aanwezig in de Oosterduinen. Voor normaal internetgebruik is dit prima en dat zal mee concurreren in de toekomst. Wijzelf gebruiken internet via het mobiele netwerk, naar volle tevredenheid.
* Investeren in glasvezel is prijzig en of je dat terug verdient is onzeker. Het voordeel van snelle upload is vooral interessant voor bedrijven die veel ‘in de cloud’ hebben.
* Angst is een slechte raadgever: misschien missen we subsidies, misschien stijgt een woning met glasvezel meer in waarde, misschien… draait het niet allemaal om geld?
Misschien vinden we in onze Oosterduinen wel onbetaalbare andere waarden.

15 april 2019 om 11:55

Ook reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Heeft u interesse om uw huisje te huur aan te bieden via deze website?

Ga naar het Poll archief