Pleidooi voor glasvezel (door een bewoner van Oosterduinen, april 2019)

Een eigenaar van een huis in het bos heeft goede argumenten om glasvezel te wensen in het bos. Zijn brief is helder en daarom informatief. We plaatsen de brief integraal hieronder.

 

Brief van een bewoner van Oosterduinen (april 2019)

Glasvezel aansluiting geeft woning meerwaarde

Glasvezel internet blijkt een must-have voor potentiële huizenkopers. Makelaars zien dit terug bij hun klanten. Huizen zonder glasvezel internet blijken minder interesse te wekken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat glasvezel internet de woningwaarde kan laten stijgen met 3 procent. Verhuizen.com bracht de aanleiding hiervoor in kaart. De stijging van 3 procent komt uit een onderzoek van de Universiteit van Colorado. Zij vergeleken 525.000 woningverkopen tussen 2011 en 2013 over het type beschikbare internet. Uit de resultaten kwam naar voren dat glasvezel internet een woning met een waarde van €160.000 kan laten stijgen met €5000. De onderzoekers zagen dat de impact van internet snelheid op woningverkopen vooral van invloed was in landelijke gebieden, waar internetsnelheden vaak kunnen schommelen.

Een verklaring voor deze meerwaarde aan een woning is het feit dat internet centraal staat in het werk- en privéleven van mensen, aldus verhuizen.com. Huizen met langzaam internet zullen de bewoners een stap achteruit zetten. Het is een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven. Het nieuwe werken koppelt het werken meer los van tijd en plaats en eist dan wel dat men goed  en snel kan werken. Waar men vroeger ook prima offline kon werken neemt het web based werken met office 365 en andere SAAS toepassingen snel toe. Daarbij wordt steeds meer gewerkt op basis van Unified communications & user collaboration and sharing. Dat houdt in dat men vanaf verschillende locaties in de wereld tegelijkertijd samen werkt in het zelfde document en daarover op datzelfde moment in gesprek is. (Zie de mogelijkheden van Teams en andere pakketten).

Dit kan onder de voorwaarde van een snelle datacommunicatie. Glasvezel biedt die mogelijkheid. Als en zodra we in ons huis over glasvezel beschikken zal ik veel meer daar kunnen werken. Onze huidige internet verbinding is te traag en ook mijn 4G heeft tussen de bomen niet genoeg snelheid. Overigens werkt mijn 4G in de stad prima. 5G komt er aan. Het zal veel meer capaciteit hebben dan 4G toch is glasvezel in de buiten gebieden te prefereren boven 4G en 5G.

Glasvezel heeft één groot voordeel boven 4G: de uploadsnelheid. Bij 5G zal dat nog weer veel beter zijn alleen is de verwachting dat de dekkingsgraad van 5G klein gaat zijn en meestal zal overlappen met glasvezelgebieden (lees: stedelijke gebieden). De verwachting is dat voor de komende jaren of langer 5G geen oplossing zal bieden voor Norg.

Aan de andere kant zal de overheidssubsidie voor glasvezel gaan opdrogen want voor de meeste burgers (lees zij die wonen in dichtbevolkte gebieden) is 5G wel een goed alternatief. Dus nu we nog mee kunnen liften op subsidies voor glasvezel moeten we dat beslist doen. Dit is mogelijk een laatste kans.

Vriendelijke  groet,

Gertjan Dorlas

 

3 reacties

 1. Anneleen & Klaas

  15 april 2019 at 11:55

  Aangezien de aanmeldingen voor glasvezel in Oosterduinen, ondanks alle promotieactiviteiten, achterblijven kan men hieruit opmaken dat er (ook) andere waarden leven:
  * Mensen verblijven hier wellicht juist om meer in de rust te zijn en minder aangetrokken/ opgeslokt te worden door het interactieve leven. Dit zou zomaar de echte meerwaarde kunnen zijn van een huisje in dit soort gebieden.
  * Voor wie wel internet gebruikt: Dat kan nu al via telefoonlijn en kabelnetwerk, beide netwerken zijn aanwezig in de Oosterduinen. Voor normaal internetgebruik is dit prima en dat zal mee concurreren in de toekomst. Wijzelf gebruiken internet via het mobiele netwerk, naar volle tevredenheid.
  * Investeren in glasvezel is prijzig en of je dat terug verdient is onzeker. Het voordeel van snelle upload is vooral interessant voor bedrijven die veel ‘in de cloud’ hebben.
  * Angst is een slechte raadgever: misschien missen we subsidies, misschien stijgt een woning met glasvezel meer in waarde, misschien… draait het niet allemaal om geld?
  Misschien vinden we in onze Oosterduinen wel onbetaalbare andere waarden.

 2. welk kabel netwerk ligt er dan in de Oosterduinen ? Mij is alleen de telefoonkabel bekend

 3. Patrick Swart

  19 mei 2019 at 09:19

  Beste bewoners,
  Wat wellicht over het hoofd wordt gezien is dat met glasvezel iedereen TV kan kijken zonder dat daar een extra abonnement en/of schotel dan wel Digitenne voor nodig is. Je kijkt via internet. Een maandelijkse besparing die fors is (schotel al snel meer dan 20 euro p/m). Je kunt namelijk je abonnement van je permanente verblijf (Ziggo KPN etc…) gewoon gebruiken.
  En er zijn meer voordelen die wellicht minder voor de hand liggen. Je kunt veel dingen op afstand doen als je dat zou willen. Toezicht via internet, alarm, bedienen van licht/verwarming, etc…
  De huidige internetsnelheid via de telefoonlijn is te beperkt voor veel dataverkeer. Zelfs als het voor nu toereikend is, zal dat in de toekomst niet meer zo zijn. Er wordt immers niet meer geinvesteerd in vaste telefoonlijnen.
  Maar ook indirect zal de beschikbaarheid van glasvezel een positief effect hebben op bijvoorbeeld de wens permanente bewoning mogelijk te maken voor wie dat wil. Als iets waardeverhogend is, is het permanente bewoning. Dan stijgt de waarde van de woning al snel met meer dan 20%.
  Glasvezel is wat mij betreft een collectief belang. Een nutsvoorziening en daar kan je volgens mij niet tegen zijn. De rustzoeker, de analoog, liever weg van de digitale gehaastheid. Ook wij komen hiervoor naar de Oosterduinen. Je hoeft natuurlijk geen tv, mobiel of internet te gebruiken, maar omdat glasvezel van collectieve toegevoegde waarde is voor ons bos zou ik de twijfelaars toch willen aanmoedigen ja te zeggen en de intentie uit te spreken voor de aanleg van glasvezel. Ook wanneer dat alleen voor de buurman of buurvrouw is en niet voor jezelf.
  Het maakt ons bos aantrekkelijker voor mensen die willen investeren in deze prachtige plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© 2020 Website oosterduinen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑