Oosterduiners aan de slag met bestrijden reuzenbalsemien

Op zaterdag 18 mei zijn Oosterduiners in ons bos begonnen met de bestrijding van de reuzenbalsemien. Door zijn formaat, grote verspreiding en snelle groei vormt de reuzenbalsemien een bedreiging voor inheemse planten. Soorten die van belang zijn voor de biodiversiteit in Drenthe.

Deze bloeiende eenjarige plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya en is rond 1850 vanuit Noord-India in Europa geïntroduceerd.

In het kader van het Naoberschap 2.0 werken in het Norger esdorpenlandschap Landschapsbeheer Drenthe, Boermarken, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, gemeente Noordenveld, LTO en particuliere grondeigenaren samen aan diverse thema’s op het gebied van natuur en landschap. Een van de thema’s is de bestrijding van invasieve exoten, zoals de bekende Amerikaanse vogelkers, maar ook de iets minder bekende reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera).

Grote roze bloemen
De reuzenbalsemien groeit vooral langs sloten en greppels en vormt op deze plekken en dichte vegetaties van maximaal 2,5 meter hoog. Hij is te herkennen aan bloemen van twee tot vijf centimeter groot, in een lila/roze of lichtgele tot witte kleur. De reuzenbalsemien bloeit van juli tot september. Door de bloemen is de plant goed te onderscheiden van andere soorten.

De reuzenbalsemien verspreidt zich razendsnel. Al bij een lichte aanraking springen de vruchten open en verspreiden de zaden zich over een redelijke afstand. Op het terrein van de Vereniging van huiseigenaren Oosterduinen in Norg vormt de reuzenbalsemien een groeiend probleem. Om te voorkomen dat de plant de overhand krijgt zijn leden van de vereniging met ondersteuning van Landschapsbeheer Drenthe gestart met het handmatig verwijderen van de planten langs de paden. Door dit voor de bloeiperiode te doen, wordt voorkomen dat de zaden zich verder kunnen verspreiden. De komende tijd worden de groeiplaatsen verder in kaart gebracht om tot een verdere actieve bestrijding over te kunnen gaan.

De begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, gemeente Noordenveld en de Nationale Postcode Loterij.

2 reacties

  1. Wisten jullie dat:
    Japanse duizendknoop eetbaar is?
    De scheuten van de Japanse duizendknoop zijn goed eetbaar. Oogst ze tussen de 15 en 20 centimeter. De iets dikkere schillen. De smaak is, naar verluidt, beter dan rabarber. Het kan worden gekookt, gestoomd en verwerkt in jams en marmelades, als groente worden gegeten enzovoorts. Het is eigenlijk een behoorlijk gezonde groente, met veel vitamine A en mineralen. En resveratrol, een goedje dat ervoor zorgt dat het lichaam minder calorieën opneemt. Net als in rode wijn resveratrol zit– en in pinda’s, moerbeien en (logisch) druiven. De Japanse duizendknoop blijkt een bron van dit goedje te zijn.

  2. Zag de actie spring balsemienen verwijderen goed plan, waar ik mij ook zorgen over zou maken is de opkomst van de duizendknoop hier in het bos deze is vele malen erger dan de balsemien en veel moeilijker te bestrijden.
    Groet Rob Bouwman fam Feddema A60

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© 2020 Website oosterduinen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑