Op zaterdag 22 juni gaan vrijwilligers op pad in de Oosterduinen om een paar ongewenste planten te lijf te gaan, die ons bos bedreigen. Komt u ook helpen?

Op zaterdagen 18 mei en 8 juni hebben wij, met een groepje vrijwilligers en mensen van het bestuur in samenwerking met het Landschapsbeheer Drenthe, handmatig de twee soorten exoten verwijderd (deze bloeien binnenkort). Deze exoten pakken we aan om de normale bosbegroeing weer een kans te geven, door ze er met wortel en al eruit te trekken (wij werken zonder vergif).

De Reuze Springbalsemien
De reuze springbalsemien vermeerdert zich door zijn zaden te verspreiden.
Het verwijderen van alleen de bloem is niet voldoende, het is een zeer sterke plant. Na het verwijderen van de bloem, zal hij weer een nieuwe bloem vormen ook weer met zaadjes.
De enige manier om hem te verwijderen is de plant met wortel en al uit de grond te trekken te knakken en te kneuzen.

De Japanse Duizendknoop
De Japanse duizendknoop kan verwijderd worden, door deze handmatig (niet mechanisch) uit de grond te trekken en vervolgens direct in een vuilniszak te stoppen. Uiteraard niet mee lopen.
Na het uit de grond trekken, vallen er wortelstukjes op de grond en deze zullen weer nieuwe planten vormen.


Bij woekerplanten is het zaak niet alleen uw eigen terrein schoon te houden, maar denk er ook aan, om de gemeenschappelijke stukken naast Uw terrein schoon te maken. De woekerplanten houden zich niet aan erfgrenzen.

De twee exoten zijn: de reuze springbalsemien en de Japanse duizend knoop.
We zoeken nog een aantal vrijwilligers om onze groep te versterken, aangezien het veel werk is en we er niet op tijd doorheen komen.
VELE HANDEN MAKEN LICHT WERK.

KOM HELPEN, op 22 juni om 09.30 uur, de verzamelplaats is bij de brievenbussen aan de Voorsteweg. Doe wel geschikte kleding en schoenen aan i.v.m. teken en brandnetels.

Tot dan!
Het Exotenteam, Hatty en Corinne.