Ingekomen bericht: “Dit huisje heb ik nu 20 jaar, nooit echte problemen gehad en ineens waren ze er: wespen!
Je houdt er rekening mee, gaat binnen eten, geen zoetigheid op het terras en dan is het best te doen. Maar toen steeg de temperatuur dit jaar naar de 40 graden…

Ze waren er met heel veel! Op het terras, maar ook overal in de tuin en met deuren en ramen open: ook in huis. De eerste middag (ik begon pas in de middag te tellen): 25. Alles geprobeerd: kruidnagel, ammoniak, gemalen koffie branden – leek iets te helpen, maar na een etmaal zag je die wespen denken ‘ja boeie!’
Toen vallen gemaakt: zie foto. Veroordeeld tot binnen zitten en dan nog uitkijken bij alles wat je doet in de keuken en bij elke hap/slok die je neemt. Ik zag wel dat ze niet ín het huis zaten, ze kwamen echt naar binnen vliegen. Wat een beetje hielp, waren wierookstokjes bij deur/raam. Maar al met al redelijk onleefbaar.

Contact met ongediertebestrijding… Lang verhaal kort: zonder indicatie van een nest kwamen ze niet. Fijn.
Onderwijl op social media het advies van een wespenexpert: je moet ze in een uithoek van je tuin voorzien van zoetigheid. Dat vond ik link, zolang ik geen idee had waar die wespen nu eigenlijk vandaan kwamen.

Toen contact gehad met Traas ongediertebestrijding. Zelfde verhaal natuurlijk, die bedrijven werken heel gericht aan de verdelging van het nest. Tot ik zei: ‘ik betaal gewoon het tarief, ook zonder nest, maar ik heb jullie expertise nodig’. Hij was hier en zei: ‘U heeft echt héél véél wespen. Wat raar is, want op de Oosterduinen is de overlast niet extreem’.
Analyse: zo’n nest is eind juli rijp, d.w.z. het systeem bereikt een volgende fase en de werksters moeten op zoek naar suikers en vliegen massaal uit. Dat moment had ik dus letterlijk gezien.
De hele tuin is doorlopen, maar echt nergens een indicatie van een nest in míjn tuin. Vermoedelijk zeer in de nabijheid een best wel groot nest…. ergens…. maar ja, dat kan met de begroeiing, dood hout en talloze afdakjes echt overal zijn.
Enige remedie: Toch de wespen voorzien van zoetigheid op een vaste plek. En een tijdje niet de vogels voeren, jammer voor de mezen, spechten en alle anderen… Dus ‘s ochtends om 5.30 uur op een plek zo ver mogelijk van mijn huis, maar ook van die van de buren, een bakje mierzoete gelatinepudding neergezet. 24 Uur later, zelfde tijd, dat lege(!) bakje vervangen door potje jam. En zo dus door t/m september 😉 Maar… het lijkt te helpen. En wel weer gezellig de wierook bij de deur, ’t ruikt hier als in de beste hippietijd.

Blijven opletten is het devies. Een nest zit niet altijd aan of onder het dak, maar kan ook onder de struiken of zelfs in de grond zitten.
Kleine tip voor degenen die ook zelf een val fröbelen: aan het zoete vocht in de val ook een drupje afwasmiddel toevoegen.  Dat neemt namelijk de oppervlaktespanning van het water weg, waardoor ze sneller verdrinken.”

Margreet Anceaux F 21