Brandgevaarlijke situaties, geschreeuw, schuttingen, harde muziek of tv, rookoverlast, te snel rijdende auto’s, honden-/ kattenpoep, verstoorde zondagsrust, blaffende honden…Het bewijst hoezeer we afhankelijk zijn van elkaar om optimaal plezier te beleven aan ons verblijf in het bos.

Met enige regelmaat krijgt Vereniging Oosterduinen berichten, waarbij mensen zich uit machteloosheid beklagen over andere verblijvers in ons bos. Wat kunnen we daaraan doen?

Een ander rustig aanspreken op overlast is de eerste stap, al vindt menigeen dat niet makkelijk. Aangesproken worden op gedrag is voor sommigen nóg moeilijker. We zijn net mensen…

Ieder van ons kent wel irritatie naar anderen. En, wanneer we héél eerlijk zijn, weet een ieder van ons dat we zelf ook wel eens een bron van ergernis zijn voor een ander. Wanneer iedereen eerst verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf, gaan we al de goede kant op.

Voor de ernstigere overlast, waarbij b.v. ook veiligheid meespeelt, zouden er mogelijkerwijs oplossingen kunnen voortkomen uit de transitie waar de Vereniging Oosterduinen midden in zit. Daarbij komen dan nader te bepalen strikte voorwaarden om permanent te mogen verblijven, wat in de toekomst in sommige gevallen uitkomst kan bieden. Er zijn goede contacten bij de gemeente. Hoe meer Oosterduiners dit initiatief van de vereniging steunen, hoe sterker we staan bij de gemeente om overheidsoptreden, tegen blijvend ongewenst gedrag, voor elkaar te krijgen.

En mocht je ’G☠R ϟB☠ mϟL’  denken? Probeer je dan niet te laten verleiden om in hetzelfde gedrag te vervallen als die ander… hoe moeilijk soms ook.