De gemeente Noordenveld zamelt 2x per maand plastic verpakkingsmateriaal, metalen en drankenkartons (PMD) apart in.
De data voor de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal:
* download de afvalapp
* of raadpleeg de online afvalwijzer waar de afvalkalender bovendien als PDF te downloaden is, ook al voor 2020.

PMD kunt u aanbieden naast de ondergrondse containers in de speciale gele verzamelzakken.  Deze PMD-zakken zijn gratis, per 5 stuks gebundeld, af te halen in het dorp bij de supermarkten en de Brinkhof.

Wat mag er wel en niet in de PMD- afvalzakken?
Klik hier.

Wanneer u het PMD zo laat mogelijk bij de bakken naast de ondergrondse containers neerzet, is de kans dat dieren de zakken openscheuren zo klein mogelijk. Door kapot getrokken zakken komt er nu veel afval in het bos terecht, wat zorgt voor ergernis. Het trekt ook ongedierte aan. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: dieren eten het op of raken er in verstrikt, plastic bakjes waar water in blijft staan zijn ziektebronnen. Ook wordt plastic niet afgebroken, maar het verbrokkelt en vervuilt zo de bodem.

Meer informatie hierover van de gemeente Noordenveld vindt u op:
‘Afvalinzameling Oosterduinen’ of in de folder ‘Geen last van Afval’

Er is navraag gedaan of enkele van de bestaande ondergrondse containers bestemd kunnen worden voor PMD.
Het antwoord van de gemeente:
‘Wij hebben zeker overwogen of er een andere wijze van inzamelen van het PMD mogelijk is. Vanwege strenge normen voor het accepteren van PMD bij de sorteerders/verwerkers zamelen we in de gehele gemeente Noordenveld PMD met zakken in. Dat heeft tot gevolg dat wij een goede kwaliteit PMD aanleveren. aangetoond is dat PMD inzamelen via containers tot een significante verslechtering van de kwaliteit leidt. Helaas is het zo dat bij de Oosterduinen zelfs het aanbod van gewoon afval in de containers al leidt tot problemen. Er wordt van alles in gegooid wat er niet in thuis hoort. Dat varieert van bouw- en sloopafval tot latex tot verdelgingsmiddel. Een PMD container heeft dan niet zoveel zin.