CO2: geven en nemen

Bossen zijn belangrijk voor het opnemen van CO2 uit de atmosfeer. We weten dat bij het verbranden van hout de opgenomen CO2 weer vrij komt. Minder bekend is dat dode bomen en planten die achterblijven in de natuur ook CO2 afgeven. Het stukje boomstam op de foto (lengte 80 cm) weegt 11 kilo. Bij verbranding ervan komt ongeveer 18 kilo CO2 in de atmosfeer.

Lees verder

Huisdieren in het bos


Als eigenaar van een hond of een kat gun je je huisdier om vrij van de natuur te kunnen genieten. Niet alle bewoners – mensen en bosdieren – vinden dit fijn. Zowel loslopende katten als honden brengen met hun jachtinstinct de natuur schade toe. Katten zouden daarom, in ons vogelrijke bos, eigenlijk nooit vrij rond mogen lopen. Maar ook voor honden brengt het bos begrenzingen met zich mee.

Lees verder

Klimaatbestendig bos

Er zijn boomsoorten die passen bij het veranderende klimaat. Een experiment van Universiteit Wageningen heeft verschillende boomsoorten bij elkaar geplant om het bos weerbaarder te maken. In dit NOS artikel laat Staatsbosbeheer het in een video zien. (01:19) ‘Een gemengd bos is de toekomst’.

Het huidige bestemmingsplan

Het transitieproces dat gaande is in de Oosterduinen zal uiteindelijk leiden tot een nieuw bestemmingsplan. De inzet is dat in het nieuwe bestemmingsplan de kwaliteit van het bos meer aandacht krijgt. Anderzijds is er ook de wens om het nieuwe bestemmingsplan beter te laten aansluiten op de huidige praktijk. Het gaat hier onder andere om permanente bewoning, de omvang van bouwwerken en omheiningen.

Lees verder

Met grote gedrevenheid…

… is er afgelopen jaar gewerkt binnen vereniging Oosterduinen. Fantastisch hoeveel talent, expertise en niet te vergeten héél veel vrije tijd, gratis! geschonken is ten behoeve van de veiligheid, saamhorigheid en een natuurlijk verblijf voor íedereen in ons bosgebied. Chapeau! Chapeau! Chapeau! Of op zijn Drents  gezegd: ’t Kun minder.

Lees verder

Veel voorkomende vraag

‘Ik  bewoon/ huur een recreatiewoning en wil me inschrijven bij de gemeente Noordenveld. Ik heb een gedoogvergunning aangevraagd en deze is afgewezen. Wat nu?’
Het bestemmingsplan van de Gemeente Noordenveld staat niet toe dat in de Oosterduinen permanent gewoond wordt, op enkele uitzonderingen na. Daarom kunt u zich hier ook niet zomaar inschrijven.  Lees hier de gemeente-informatie.
Vereniging Oosterduinen sluit zich om praktische redenen aan bij dit beleid.

Lees verder

Oosterduinenbijeenkomst

Gemeente Noordenveld organiseert vrijdagavond 7 februari 2020 een bijeenkomst in de Brinkhof. Daarin zal men de laatste stand van zaken delen in het transitieproces. Uiteraard is er dan ook ruimte voor vragen die leven onder de Oosterduiners. In januari zullen alle eigenaren en huurders, voor zover de namen en adressen bekend zijn bij de gemeente, een brief hierover ontvangen.

Afvalinzameling PMD

De gemeente Noordenveld zamelt 2x per maand plastic verpakkingsmateriaal, metalen en drankenkartons (PMD) apart in.
De data voor de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal:
* download de afvalapp
* of raadpleeg de online afvalwijzer waar de afvalkalender bovendien als PDF te downloaden is, ook al voor 2020.
Lees verder

Transformatie steeds concreter

De toekomstvisie van de vereniging Oosterduinen die in 2018 was opgenomen in het eindrapport van de Expeditie Norgerduinen, maakt sinds oktober 2019 ook deel uit van het uitvoeringsprogramma voor vakantieparken en recreatiegebieden, dat door de gemeenteraad van Noordenveld is vastgesteld.
Lees verder

Bosaanplant

Wanneer het kouder wordt en het blad gevallen is, komen de sapstromen van bomen en struiken bijna tot stilstand.  De natuur komt dan in een rustperiode, om zich voor te bereiden op een geheel nieuw groei en bloei jaar. Dit is hét moment voor nieuwe bosaanplant, juist omdat de volledige natuur in rust is!
Lees verder

« Oudere berichten

© 2020 Website oosterduinen.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑