Wat willen wij?

Wij willen graag snel internet in het bos. Ons initiatief om breedbandinternet tot stand te brengen in Oosterduinen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Drenthe. Hier vindt u informatie en laatste nieuws over het project. Wilt u reageren? Mail dan aan glasvezel@oosterduinen.nl.

 

 

 

 

 

Glasvezel

INFORMATIE

Stel, je zit in je huis naar een film op Netflix te kijken. Je dochter zit te appen en je zoon zit online te gamen. Je partner wil op de tablet iets opzoeken via Google. Was dat tien jaar geleden met de inbelmodems nog ondenkbaar (je kon niet eens bellen en internetten tegelijkertijd), tegenwoordig is dat geen probleem door onze ADSL-verbindingen over koperkabels. Maar hoe lang nog? Nog even en de huidige verbindingen zijn niet meer toereikend. Met glasvezel ondervang je die problemen. Hier  lees je wat glasvezel is en waarom het verstandig is om NU aan te haken.

Wat is glasvezel?
Glasvezel is een draadje van glas dat zo dik is als een haar. Het is ontwikkeld om grote hoeveelheden digitale gegevens razendsnel over grote afstanden te vervoeren. Dat kunnen tekstdocumenten, muziek, video’s, tv-programma’s, telefoongesprekken en webpagina’s zijn. Glasvezel wordt ook wel ‘breedband’ genoemd.

Voor wie is glasvezel geschikt?
Glasvezel is voor iedereen geschikt. Of je nu veel of weinig gebruik maakt van digitale hulpmiddelen, en of je je huis commercieel verhuurt of niet, nu kiezen voor glasvezel is voor iedereen een goed idee. Het is immers nu relatief voordelig en het verhoogt de waarde van je huis enorm. Je hoeft ook geen lid te zijn van de Vereniging van Huiseigenaren Oosterduinen om te kunnen aanhaken.

Waarom is glasvezel zo belangrijk?
Glasvezel is snel en van hoge kwaliteit. Digitale gegevens worden nu vervoerd over ADSL-verbindingen. Die gaan over koperkabels die al op leeftijd zijn. Daarom zijn ze storingsgevoelig. Bovendien is de afstand tussen je huis en de wijkcentrale relatief groot, daarom is de verbinding zo langzaam. Glasvezel is altijd snel, hoe ver uw woning ook van de bewoonde wereld staat.
Glasvezel kan grotere hoeveelheden informatie aan. Digitale informatie wordt steeds belangrijker en omvangrijker. Namen we vroeger films op dvd mee, tegenwoordig kun je die downloaden van internet. Met de huidige verbinding duurt dat uren, met glasvezel duurt dat slechts minuten. Ook het versturen van grote hoeveelheden informatie gaat met glasvezel razendsnel. Bovendien raken we er steeds meer aan gewend dat we overal kunnen appen, internetten en Facebooken. Als je nu kiest voor glasvezel, kunnen je kleinkinderen later ook van je huis genieten en tegelijkertijd de dingen doen die ze willen doen.

Waarom moet ik nu beslissen?
De overheid geeft op dit moment subsidie aan bewoners van buitengebieden om zelf glasvezel aan te laten leggen. Dat doet zij omdat het voor de grote aanbieders niet rendabel is om glasvezel aan te leggen in buitengebieden als de Norgerduinen. Als er in die gebieden geen glasvezel komt, wordt het verschil in toegankelijkheid van het internet tussen woonwijken en landelijke gebieden wel heel groot. Dat wil de overheid voorkomen door subsidie en ondersteuning te bieden. Maar de overheid geeft alleen subsidie als minstens 70% van het totaal aantal huiseigenaren toestemming geeft om glasvezel aan te leggen. Daarom is het van belang dat zo veel mogelijk huiseigenaren op dit moment JA zeggen tegen glasvezel!

Waarom zijn er maar twee aanbieders?
Tot nu toe kunnen we alleen maar kiezen tussen de aanbieders Plinq en Netvisit. Dat komt doordat de grote aanbieders geen geld willen steken in coöperaties zie zelf glasvezel laten aanleggen. Wellicht komt daar verandering in als deze aanbieders inzien dat ze daardoor veel abonnees mislopen.

Wat kost het me als ik kies voor glasvezel?
We proberen de kosten te beperken tot het normale 3-in-1-abonnement van circa 60 euro per maand. Het is ook mogelijk om de aanlegkosten ineens te voldoen, waardoor het maandbedrag lager wordt.
Eigenaren van meerdere woningen worden geconfronteerd met behoorlijke kosten. Dit moet worden gezien als een investering. De kosten worden op termijn terugverdiend bij verkoop of verhuur.

Stel dat het doorgaat, hoe gaat het dan verder?
Er wordt een coöperatie opgericht die de aanleg en het onderhoud van het glasvezelnetwerk coördineert. Het bestuur van de coöperatie zorgt voor de administratie, het onderhoud en eventuele reparaties. De gebruikers van het glasvezelnetwerk zijn de leden van de coöperatie en dus mede-eigenaar van het glasvezelnetwerk.

Wat gebeurt er als ik niet mee doe?
Als je besluit om niet mee te doen, betekent dat op korte termijn dat je niet kunt profiteren van snelle internetverbinding. Dat is voor jezelf misschien geen probleem, maar op lange termijn kan het betekenen dat je huis in waarde daalt. En als je je huis verhuurt aan recreanten, kan het betekenen dat je huis minder interessant wordt voor huurders.
Als je niet meedoet, wordt de glasvezel aangelegd tot aan jouw perceelgrens. Wil je later toch glasvezel, dan is dat extra kostbaar omdat je dan apart een afspraak moet maken, de kabel van het basisnetwerk naar je woning moet laten leggen, de kabel moet laten aansluiten, de versterkers moet laten leveren en plaatsen. De versterkers zijn nu goedkoper omdat ze in grote hoeveelheden besteld worden. Daarnaast betaal je compensatie voor de grote investering die de eerste deelnemers hebben gedaan voor de aanleg van het basisglasvezelnetwerk in het gebied.

Wat gebeurt er als er geen glasvezel komt?
Als er te weinig deelnemers zijn zullen minder mensen meer kosten moeten maken om de aanleg te bekostigen en gaat het feest mogelijk niet door. Bij een percentage van 65% wordt het haalbaar .In dat geval zal ons mooie gebied de glasvezeltrein missen en zullen we moeten doormodderen met schotels, Digitenne en dergelijke (waarbij het maar de vraag is hoe lang Digitenne blijft bestaan). Bovendien zal ons gebied een stuk minder aantrekkelijk worden voor toekomstige recreanten en huiseigenaren.

Ja, ik doe mee! Hoe kan ik me opgeven?
Belangstelling om mee te doen? Mail: glasvezel@oosterduinen.nl. .

Meer weten?
Project Norgerduinen Glashelder is een initiatief van de Vereniging voor Huiseigenaren Oosterduinen. Het glasvezelteam bestaat uit Hans van der Biezen en Joop Deuling. Heb je een vraag of opmerking? Stuur dan een e-mail naar glasvezel@oosterduinen.nl of bel naar Hans 06 38 78 95 70.

Oosterduinen krijgt in dit project (financiële) ondersteuning van de Provincie Drenthe.

 

De vereniging Oosterduinen steunt de lobby om glasvezelkabel (breedband internet) in Oosterduinen en omgeving te krijgen. Hier vindt u informatie en laatste nieuws over het project. Wilt u reageren? Mail dan aan glasvezel@oosterduinen.nl. 

Ons initiatief om breedbandinternet tot stand te brengen in Oosterduinen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Drenthe.

 

Brief van een bewoner van Oosterduinen (april 2019)

Glasvezel aansluiting geeft woning meerwaarde

Glasvezel internet blijkt een must-have voor potentiële huizenkopers. Makelaars zien dit terug bij hun klanten. Huizen zonder glasvezel internet blijken minder interesse te wekken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat glasvezel internet de woningwaarde kan laten stijgen met 3 procent. Verhuizen.com bracht de aanleiding hiervoor in kaart. De stijging van 3 procent komt uit een onderzoek van de Universiteit van Colorado. Zij vergeleken 525.000 woningverkopen tussen 2011 en 2013 over het type beschikbare internet. Uit de resultaten kwam naar voren dat glasvezel internet een woning met een waarde van €160.000 kan laten stijgen met €5000. De onderzoekers zagen dat de impact van internet snelheid op woningverkopen vooral van invloed was in landelijke gebieden, waar internetsnelheden vaak kunnen schommelen.

Een verklaring voor deze meerwaarde aan een woning is het feit dat internet centraal staat in het werk- en privéleven van mensen, aldus verhuizen.com. Huizen met langzaam internet zullen de bewoners een stap achteruit zetten. Het is een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven. Het nieuwe werken koppelt het werken meer los van tijd en plaats en eist dan wel dat men goed  en snel kan werken. Waar men vroeger ook prima offline kon werken neemt het web based werken met office 365 en andere SAAS toepassingen snel toe. Daarbij wordt steeds meer gewerkt op basis van Unified communications & user collaboration and sharing. Dat houdt in dat men vanaf verschillende locaties in de wereld tegelijkertijd samen werkt in het zelfde document en daarover op datzelfde moment in gesprek is. (Zie de mogelijkheden van Teams en andere pakketten).

Dit kan onder de voorwaarde van een snelle datacommunicatie. Glasvezel biedt die mogelijkheid. Als en zodra we in ons huis over glasvezel beschikken zal ik veel meer daar kunnen werken. Onze huidige internet verbinding is te traag en ook mijn 4G heeft tussen de bomen niet genoeg snelheid. Overigens werkt mijn 4G in de stad prima. 5G komt er aan. Het zal veel meer capaciteit hebben dan 4G toch is glasvezel in de buiten gebieden te prefereren boven 4G en 5G.

Glasvezel heeft één groot voordeel boven 4G: de uploadsnelheid. Bij 5G zal dat nog weer veel beter zijn alleen is de verwachting dat de dekkingsgraad van 5G klein gaat zijn en meestal zal overlappen met glasvezelgebieden (lees: stedelijke gebieden). De verwachting is dat voor de komende jaren of langer 5G geen oplossing zal bieden voor Norg.

Aan de andere kant zal de overheidssubsidie voor glasvezel gaan opdrogen want voor de meeste burgers (lees zij die wonen in dichtbevolkte gebieden) is 5G wel een goed alternatief. Dus nu we nog mee kunnen liften op subsidies voor glasvezel moeten we dat beslist doen. Dit is mogelijk een laatste kans.

Vriendelijke  groet,

Gertjan Dorlas

Z11

 

Poll - uw mening telt

Heeft u interesse om uw huisje te huur aan te bieden via deze website?

Ga naar het Poll archief